Ako vydať knihu a nezblázniť sa I.



Tak a konečne dlho očakávaný článok Ako vydať knihu a nezblázniť sa, na ktorý sa už odhodlávam nejaký ten piatok. A prečo mi to tak dlho trvalo? Pretože celý proces vydania knihy je stokrát náročnejší ako samotnú knihu napísať a ja som po hektickom novembri (mesiac pred vydaním Placebo On) jednoducho potrebovala zregenerovať - psychicky. Takže, pre všetkých z vás, ktorí túžite držať vašu knihu- reálnu, voňavú, z papiera - mám návody hneď dva.
V dnešnom prvom diele vám napíšem presný postup ako vydať knihu svojpomocne.

▪▪▪

》》Vydanie knihy vlastným nákladom《《 

Táto možnosť je možná len vtedy, ak ste si svojím dielom natoľko istý, že sa rozhodnete i napriek zamietnutiu vydavateľstvami (alebo preto, že ste si istý, že to zvládnete aj bez zastrešenia vydavateľstvom) ísť si vlastnou cestou. Ale táto možnosť je aj pomerne drahá a bude vás stáť kopec peňazí, možno aj dva kopce a takisto niekoľko tisíc vypadnutých, či vytrhaných vlasov. Lenže vlastné vydanie má aj svoje pozitíva, ktoré si preberieme nižšie.
▪▪▪
Ako vydať knihu vlastným vydaním: 
 1)Napísať knihu.
2)Urobiť si vlastné korekcie a potom dať knihu prečítať známym na kritické posúdenie.
3)Nájsť si Beta čitateľa, ktorý vyznačí chyby a preklepy, prípadne upozorní na nezmyselné vety alebo nejasnosti.
4)Rukopis musí prejsť apretáciou, t.j. jazyková a štylistická úprava textu pred sadzbou.
Treba si zaplatiť korektora- skúseného. Cena gramatickej korekcie za 1 normostranu sa hýbe okolo 1- 1,5€.
1 normostrana je 1800 znakov, čiže napríklad moja kniha má 223 normostrán a cena za gramatickú korekciu by bola cca 335€. A to je len gramatická stránka. Ešte si priplatíte za štylistiku, zalomenie textu do knižnej podoby a potom potrebujete obálku, čiže si musíte nájsť nejakého šikovného grafika.
5)Je viac ako potrebné napísať schopnú a predajnú anotáciu a mali by ste mať aj zaujímavú obálku, ktorá zaujme potencionálneho čitateľa.
6)Je čas začať vybavovať číslo ISBN (Medzinárodné štandardné číslo knihy)- jeho vybavenie je zdarma a môžete oň požiadať online na stránke KLIKNI TU , dajme tomu, že táto úradná záležitosť je asi najviac jednoduchá. ISBN číslo musíte zakomponovať na obálku knihy i do jej vnútra.

7)Spracovaný text, opravený, upravený, označený číslom ISBN, zalomený a s obálkou v správnom formáte posielate do tlačiarne. Tlačiarní je neúrekom, ale treba si vybrať takú, ktorá vám dá dobrú cenovú ponuku a kvalitu – čím viac kníh dáte naraz tlačiť, tým nižšia cena za kus knihy môže byť.
Napríklad taká ponuka z bratislavskej tlačiarne so stránkou typografiaplus - klik :

100ks kníh- 227€+ DPH
200ks kníh- 444€+ DPH
300ks kníh- 624€+ DPH  ... Atď.

Rozhodne odporúčam dať si naceniť vami požadované množstvo výtlačkov vo viacerých firmách a keď si vyberiete cenovo prijateľnú tlačiareň, požiadajte o skúšobný výtlačok, za ktorý si ale samozrejme zaplatíte, no budete presne vedieť do akej kvality idete.
8)Keď držíte svoje teplé knižky v rukách, buchnite si nejaký poriadny sekt, predsa len je dôvod na oslavu. Práve sa vám narodilo vaše knižné dieťatko 😊

9)Oslovte distribútora, ktorý za vás bude zásobovať kníhkupectvá – pemic - klik
10)Zo zákona má autor povinnosť zaslať do knižníc výtlačky svojej knihy na vlastné náklady. Záleží od počtu vydaných kníh. Viac sa dočítate napríklad tu:
KLIKNI TU
11)A posledný a veľmi dôležitý bod – nezabúdajte na svoju knihu. Propagujte ju ako sa len dá. Urobte krst knihy, chodievajte na literárne besedy, robte súťaže na sociálnych sieťach, spolupracujte s knižnými blogermi a ponúknite im svoju knihu zdarma na zrecenzovanie... Ak máte viac financií dajte si reklamu do novín, magazínov, do rádia atď.
▪▪▪

Náklady na vlastné vydanie knihy (sumy sú orientačné):
Apretúra - korekcie textu a zalomenie: cca 500-900€
Obálka: od 30€ do 300€ (Záleží podľa toho, či grafik pracuje s fotkami, ktoré mu doručíte- vtedy je cena najnižšia, ale na druhej strane platíte fotografa, ktorý fotky zhotoví. Grafik môže pracovať aj s fotkami, či obrázkami z internetu, alebo môžete osloviť umelcov, aby vám obálku nakreslili. Možností je neúrekom.)
Vybavenie čísla ISBN – 0€
Vytlačenie kníh – Záleží od počtu kusov, od hrúbky knihy, od formátu a obalu (pevná väzba alebo paperback) a záleží aj od cenníka tlačiarne. Rátajme cca 200ks kníh v mäkkom obale – 444€ plus DPH.

Distribúcia kníh- Mne bola na spisovateľskom workshope odporúčaná stránka pemic - klik , ktorá je jedným z najväčších distribútorov kníh do kníhkupectiev. Viac sa o ich systéme a cenách dozviete na webovej stránke. Každopádne ich služby nie sú zadarmo, na každý predaný kus knihy si dávajú províziu.
Reklama a propagácia: Záleží na vašom prijateľnom rozpočte, ktorý si stanovíte.
▪▪▪
Zápory vlastného vydania
>Financie
-Prvotná investícia môže zopár ľudí naozaj odradiť, no ak je kniha naozaj dobrá a má skvelý marketing, financie sa môžu rýchlo vrátiť.
>Starosti
-Všetky starosti s vybavovaním papierovačiek, zháňaním si ľudí je na vašich ramenách.
>Potreba snahy
-Ak sa o knihu nebudete starať (dopĺňanie skladov, dotlače, komunikácia s distribútormi, marketing), tak nečakajte, že sa z nej stane bestseller.
>Risk
-Je tu aj možnosť, že to nevyjde a budete stratový. Život vie byť rôznorodý a rátať treba so všetkým.


Klady vlastného vydania 
>Prehľad 
-Presne viete, koľko, ako, kedy a komu ste knihy predali.
>Osobný rast 
-Nič nepomáha človeku viac rásť ako skúsenosti a zodpovednosť.
>Zisk 
-Nemusíte sa spoliehať na „províziu“ od vydavateľstva, vy beriete väčšinu honoráru, treba však odrátať náklady.
>Skúsenosti
-Skúsenosti, ako som už spomínala vyššie, sa pri takomto spôsobe vydania dostavia naozaj skoro. Musíte poznať zákony, musíte mať rozhľad, musíte komunikovať s množstvom ľudí a to sa v škole nenaučíte.

▪▪▪
Tak ako? Páčilo sa vám moje „polopatistické“ zhrnutie? Ako vidíte, vydať knihu je boj. Ale boj je aj vydať knihu cez vydavateľstvo. O tom si ale povieme v ďalšom článku, ktorý pre vás chystám aj s mojim príbehom. Dúfam, že sa tešíte.
  Ak máte nejaké otázky, rada na ne odpoviem.

S láskou Baja Dolce

Komentáre

  1. Ahoj, článok bol veľmi informatívny a svojím spôsobom aj motivačný :) Mám takmer hotový rukopis a už som začínal rozmýšľať nad tým, čo s ním. Chystáš v blízkej budúcnosti aj druhý diel? Neviem sa ho dočkať! Chcel som vyskúšať šťastie a poslať svoje dielo vydavateľstvu, ale nemám žiadne skúsenosti s tým, ako to chodí. Veľmi by som ocenil Tvoj pohľad na vec :)

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Ako písať knihu - rady, tipy a najčastejšie chyby

Úvodné ahoj